Kokosová múka je vyrobená z čerstvej dužiny z organických kokosových orechov, ktorá sa najprv vysuší a potom sa melie na prášok. Kokosová múka je skvelým pomocníkom pri bezlepkovom varení a pečení. Je to 100% najemno pomletá dužina kokosového orecha.
Čo odlišuje kokosovú múku od strúhaného kokosu je to, že pri jej výrobe sa z nej odstráni väčšina vody a tuku. Tým získava odlišnejšiu arómu a pri pečení sa správa trocha inak.
Nutrične je skvelou potravinou, pretože obsahuje málo sacharidov, no na druhej strane obsahuje veľa vlákniny ktorá je dôležitá pre náš tráviaci trakt a všeobecné zdravie. Mánízky glykemický index. Je takisto veľmi ľahko stráviteľná a rýchlo dodá pocit sýtosti.
Jej výhodou je tiež neutrálna chuť, a teda je možné použiť ju ako v sladkých, tak aj v slaných receptoch bez toho aby ste cítili kokosovú chuť.
Ďalšou výhodou je, že z nej stačí v recepte použiť menšie množstvo ako inej múky. Všeobecne môžete nahradiť 1 hrnček múky 1/4 hrnčeka kokosovej múky. Pri jej použití treba do receptu pridať zhruba rovnaké množstvo tekutín ako múky a častokrát aj väčšie množstvo vajec v recepte (hlavne pri pečených koláčoch, muffinoch a podobne).
Kokosová múka je tiež skvelým doplnkom a náhradou múky v redukčných, paleo a nízkosacharidových diétach.
Nutričné hodnoty kokosovej múky
Nutričné hodnoty u kokosovej múky sa medzi rôznymi produktami môžu líšiť. Približné nutričné hodnoty sú nasledovné.
Nutričné hodnoty v 100g výrobku:
Výrobok v 100g obsahuje 413 Kcal / 1741kJ
Bielkoviny 19 g
Sacharidy 26g (z toho 8g glukóza)
Vláknina 39g
Cholesterol 0 g
Celkom nasýtené tuky 8 g
Kokosová múka vďaka vysokému obsahu vlákniny absorbuje veľa vody a už menšie množstvo ju výrazne zahusťuje.